Wednesday, April 22, 2009

Hope is the first step on the road to dissapointment!!

Wednesday, April 22, 2009

korang sume tgk tajuk post nih.. korang paham x?? hurmm.. may be korg paham or kkdg klo korg sengal sgt n sgt lagi, mmg korg xpham trus.. ayat ni aku amek dr Dawn of war.. sejenis game yg aku kakes suatu ketika atau ketiak dahulu.. hurmm.. ayat ni byk kali aku ulang dalam kepala sebenar nye.. ia mngisahkan perjalan seorg budak dari planet durikh yang terletak sebelah marikh tp berwarna hijau dan berduri.. planet nih klo nk nmpk kne guna teleskop n kne tggu musim durian.. suatu ari budak nih jalan2 kat lua rumah.. die nmpk ade lorong yg menghala kearah semak samun blakang umah die.. setelah mnembusi semak die jumpe duit syiling skupang kat atas lorong tuh.. lalu die kutip.. die jlan lagi.. jumpe lagi duit.. die kutip..makin lame die jalan makin byk duet die jumpe.. dengan harapan yg tinggi dan bangga sebab berjaya kutip duet tepi jalan die terus berjalan sambil kutip duit.. die smpai kat 1 pondok x usang (kos asyik pondok usang je.)dan penuh bergaya siap ade piring astro lagi tuh.. budak tuh pun bagi salam.. xde org jawap.. die pun masuk dlm pondok tuh dengan harapan lagi tinggi dimana die akan jumpe duet lagi banyak.. mmg die jumpe pun.. xmcm penuh kocek die plak.. die pun trus kutip dan kutip.. dengan harapan duet die tuh die nk beli kereta tamiya dash yankuro the great emperor.. ttbe ade org serkup die die dari blakang dan amek sume duet die dan masukkan die dlm guni.. pastuh die dgr ade 2 org berckap.. "ni anak org "kampung sblah" tuh yang kite slalu curi duet mak die time mlm2.." "nk buat ape ngn budak nih??" "kite tanam hidup2 la.." "ok!" setelah mendengar perbualan ke2-2 pencuri tuh budak tuh terus menjerit dan mintak tolong.. "woi budak!! jgn nk menjerit nk harap sgt org nk tolong ko.. ni bukan tanjung harapan.. ni kampung sblah yg seblah ngn kampung sblah.." tapi dengan harapan yg lagi tggi dan mnggunung budak tuh trus jerit mintak tolong.. last skali.. budak tuh mati kene tanam hidup2..

=tamat=

moral: jangan la nk harap sgt ngn bende yg mungkin atau xmungkin berlaku.. hidup kne sederhana.. kkdg.. xsemua bende yg kite nak kite dapat.. usaha sedaya upaya pun xbleh..kerana tuhan yang tentu kan.. lagi tinggi kite mengharap atau "hope" lagi tinggi kekecewaan kite.. (klo bende kite harap tuh xberlaku la..)

8 comments:

Carol-fcp said...

wakakaka sial punye cite maa

Mr. ALiEn said...

huuhuhu... sial xsial..
ni cite aku..
pastuh byk moral lak tuh..

Carol-fcp said...

pndai ko wt citer,leh jadi penulis citer lawak beb kalo dikembangkn lgi..
aku suka ko wt citer cm nie..

Mr. ALiEn said...

hurmm.. agak la..
pencerita lawak ke?
hehehee.. klo ade idea..
ku tulis lagi.

Shiba said...

hurm. boleh tahan gak maksud dia. aku paham weh. tapi kalau kita tak de hope, xde harapan dalam hidup, susah gak. cam tak de motivator la pulak.

Mr. ALiEn said...

cite ni xsuro ko xhope trus..
but jgn nk berharapan sgt..
sket je xpe..

bigger the hope.. bigger the dissapointment!!

Nadeeya Khair said...

kadang-kadang, dalam berharap. kita perlu berpada-pada. sebab jika kita terlampau sangat berharap nanti bila benda yang kita harap tak dapat buatkan kita fobia atau takut untuk berharap lg pada masa akan datang. -berdasarkan pengalaman. hahaha

Mr. ALiEn said...

ade pun yang pham... haishh..

Post a Comment